Elgato Eve
Leestijd: 2 minuten

Vorige week ontving ik een klein pakketje met daarin de Elgato Eve Energy. Een welkome aanvulling op mijn groeiende Apple HomeKit ecosysteem. Hieronder mijn eerste bevindingen.

Elgato Eve Energy

Inmiddels heb ik mijn huis ingericht met aardig wat slimme Philips Hue lampen. Omdat ik niet alle lampen wil vervangen voor slimme varianten besloot ik om er twee op een andere manier ‘slim’ te maken. Namelijk met een Elgato Eve Energy. Dat is een HomeKit compatible opzetstuk voor een stopcontact die via Bluetooth kan worden aangestuurd. Alles wat je daar op aan sluit kan je vervolgens met een app (waaronder de Apple woning app) aan en uit ‘schakelen’.

Opgenomen in het HomeKit platform

De lampen in kwestie heb ik aangesloten op een stekkerbak welke weer is aangesloten op de slimme schakelaar van Elgato. Vervolgens heb ik hem opgenomen in het HomeKit platform (Woning app) en het label ‘lampen op kast’ gegeven. Ook heb ik hem in HomeKit gedefinieerd als ‘lamp’. Mocht je er een ander apparaat op aansluiten, zoals bijvoorbeeld een ventilator, dan kan je hem dus ook dat betreffende label geven. Dat is belangrijk omdat Siri dan bij het commando ‘alle lampen uit’ begrijpt dat het in dit geval lampen zijn.

Energie verbruik meten

Ik heb er voor gekozen om de Elgato Eve Energy alleen aan te sturen met de Woning app van Apple. Je kan uiteraard ook de speciale app van Elgato gebruiken. Dan kan je bijvoorbeeld ook aflezen hoeveel energie het apparaat – wat op de Eve aangesloten is – verbruikt. Ik vond dat – met twee ledlampen die er op aangesloten zijn – niet de moeite waard om te meten.

Pluspunten

Hij is vrij klein en compact en heeft een goede bouwkwaliteit. De installatie was erg simpel. Even de code scannen en wat kleine instellingen – waaronder de juiste naamgeving – aanpassen in HomeKit. Dat is alles. Sindsdien doet de Elgato Eve onzichtbaar – in een donkere kast – zijn werk. En dat doet hij goed.

Aandachtspunten

Er zit een kleine ‘lag’ in de bediening. Waarschijnlijk is dat te wijten aan het Bluetooth signaal. Vergeleken met de Hue lampen die via de Hue Bridge met WiFi werken zijn ze net ietsje langzamer. Als ik alle lampen uit schakel dan volgen de twee lampen die op de Eve aangesloten zitten net 1 á 1,5 seconde later. Dat geldt ook voor het inschakelen. Ik vind dat zelf geen enkel probleem.

Aansturing via Bluetooth

Verder is het belangrijk om te weten dat er altijd een HomeKit hub met Bluetooth in de buurt moet zijn om de Eve te kunnen bedienen. Ik heb zelf een Apple TV 4 in de woonkamer staan op een paar meter afstand van de Eve. In mijn geval is dat dus geen probleem. Je kan er uiteraard ook een iPhone of een iPad voor gebruiken waarbij Bluetooth aangeschakeld is. Maar het is wel iets wat je in overweging moet nemen voordat je hem koopt.

Al met al vind ik het een echte aanrader. Maak je domme apparaten gemakkelijk slimmer met een Elgato Eve Energy!