Leestijd: 4 minuten

Bij de aanschaf van mijn eerste beveiligingscamera heb ik lang getwijfeld. Zou ik gaan voor de nieuwe Nest IQ? Wel erg duur! De vorige versie van de Nest cam heeft een veel betere prijs maar net zoals met de meeste Nest (Google) producten wordt er weinig haast gemaakt met Apple HomeKit integratie. Als die er ooit al komt. Toen kwam ik langs de nieuwe versie van de Logitech Circle: de Logitech Circle 2.

Logitech Circle 2

De vorige Circle van Logitech was al prima maar deze nieuwe versie heeft weer diverse verbeteringen. Het belangrijkste nieuws: sinds kort wordt hij ondersteund door Apple HomeKit. De keuze was dus snel gemaakt en gisteren ontving ik het pakketje. In het doosje zaten twee kleinere doosjes die je er als een soort ‘laatjes’ uit kon trekken. Daarin zaten: de camera, het voetje, de lader, de stekker en wat materiaal om hem mee aan de muur te kunnen bevestigen.

 

Installatie

Het installeren ging soepel. Het was een kwestie van inpluggen, het appje downloaden en een account aanmaken bij Logitech. Vervolgens ging hij automatisch de nieuwste firmware binnenhalen en installeren. Dat duurde best lang, wel een minuut of tien. Ondertussen zag je de gekleurde ring op de camera allerlei verschillende kleuren aannemen. Nadat ik hem toegang gaf tot mijn Wifi netwerk had ik beeld. Al met al een proces van een kwartier: van uitpakken tot beeld.

Daarna was het even zoeken naar een goed plekje. De eerste plek: bovenop een keukenkastje, bleek geen goed idee. Het (breed-) beeld werd te veel beperkt. Hierna ontdekte ik dat het kleine cameraatje ook prima op de dikke rand van een schilderij kon staan. Ondertussen kon ik de stroomkabel gemakkelijk een beetje achter dat schilderij kwijt. Een goede plek dus waarbij ik vrijwel de hele woonkamer in beeld kreeg.

De app

De goede en veelzijdige app heeft veel mogelijkheden. Uiteraard begon ik bij de geavanceerde instellingen. Hier kan je bijvoorbeeld de resolutie van de camera instellen. Standaard staat hij op 720p maar je kan hem ook op 1080p zetten. Dan wordt de bandbreedte van je netwerk wel aardig beperkt door de camerastream. Ik had er geen last van maar toch zette ik hem terug op 720. Daarmee heb je namelijk ook goed beeld. Ook zette ik het schuifje om bij: Smart Home integraties – Apple HomeKit – Apple HomeKit inschakelen.

Slapstick

Spelend met de app ontdekte ik dat je kan filteren op ‘events’ en zo terug kan kijken. Je kan door te ‘pinchen’ ook inzoomen. Bij het 720p beeld wordt het beeld dan wel wat korrelig maar dat maakt mij niet zo veel uit. De mooiste feature van de app vind ik die dat je een dag kan laten samenvatten in een soort slapstick ritueel van 30 seconden. Erg grappig om zo de hele dag voorbij te laten komen. De Logitech Circle 2 slaat trouwens 24 uur aan stream op. Voor mij ruim voldoende waardoor ik dus geen behoefte heb aan een uitgebreider abonnement. Je kan de stream (en de dagsamenvatting) op ieder moment downloaden of delen. Ook kan je simpel snapshots maken door op het cameraatje in de app te drukken. Leuk is ook dat je via de camera met geluid kan communiceren. Verwacht echter niet te veel van de geluidskwaliteit.

Frustratie

Toen kwam de grote frustratie. Op het moment dat ik de camera op HomeKit aan wilde sluiten stuitte ik op een forum waarbij mensen beschreven hoeveel moeite ze hadden moeten doen om de unieke setup-code te vinden. Deze blijkt namelijk verborgen te zijn onder het plastic hoesje aan de achterkant van de camera. Ik moest de – zorgvuldig opgezette – camera dus van zijn plek halen en weer uit elkaar halen. Vervolgens moest ik het kapje – dat van wat zachter materiaal is gemaakt – met veel moeite wegduwen om de piepkleine setup-code te kunnen lezen.

Bewegingsdetector

Even later was de Logitech Circle 2 dan toch actief op HomeKit. Hij verschijnt als bewegingsdetector die ‘altijd aan’ staat en waarmee je in HomeKit scenario’s volgens mij nog niet veel kan. Ook verschijnt er onderaan in de app een snapshot van het laatste beeld van de camera. Als je daar op klikt kom je in de livestream. Helaas kwam ik er toen achter dat je via HomeKit maar twee streams aan kan sluiten en via de Logitech app oneindig veel. Op zich zou twee genoeg moeten zijn maar ik kwam er al snel achter dat ik de stream via HomeKit meestal niet kon bereiken omdat ‘iemand anders de stream bekeek’. Wat waarschijnlijk de Logitech app was die ik al op twee iPhones en een iPad had geïnstalleerd. Noodgedwongen gebruik ik daarom de Logitech app – die trouwens wel prima is – en bekijk ik alleen de snapshots in de HomeKit (Woning) app.

Nachtzicht

Wat me positief op valt aan de Logitech Circle 2 is hoe goed het beeld is in het pikkedonker. In de donkere huiskamer kon ik gemakkelijk alles onderscheiden en kon ik onze hond op zijn plekje zien slapen.

Positief maar HomeKit integratie valt nog wat tegen

Al met al een goede eerste indruk. De Apple HomeKit integratie valt vooralsnog wel wat tegen. Vooral door de beperkingen in het aantal streams en de haperingen die daarbij komen kijken. Ook de installatie op HomeKit waarvoor je de camera ongeveer uit elkaar moet halen is niet van deze tijd. Waarschijnlijk zal er de komende tijd het nodige verbeteren met updates. Ook ben ik benieuwd wat iOS 11 gaat brengen op het gebied van verbeteringen aan de woning app.