Nest Protect
Leestijd: 4 minuten

Deze week kocht ik de slimme rookmelder van Nest Protect. Een afwijkend smart home platform dus in mijn huis waarin Apple’s HomeKit regeert. Waarom koos ik hier voor en hoe bevalt hij?

Nest Protect

Ik ben lang op zoek geweest naar een goede rookmelder die samen kon werken met Apple HomeKit. De keuze is helaas erg beperkt. In Nederland heb je in feite de keuze uit de Netatmo Smart Smoke Alarm en de Onelink Smoke & Carbon Monoxide alarm. Dat zijn goede rookmelders maar toch halen ze het qua functionaliteit en vormgeving niet bij de Nest Protect. Ik volg de producten van Nest al een paar jaar en de tweede generatie van de slimme rookmelder is in mijn ogen ongeëvenaard.

Naast een rookmelder was ik ook op zoek naar een apparaat wat koolmonoxide kon detecteren én ook het verschil wist tussen bijvoorbeeld stoom van de douche en een echte brand. Het werd dus de Nest Protect van Nest Labs.

Nest Labs

Nest Labs introduceerde de Nest Learning Thermostat in 2011 as haar eerste product. In oktober 2013 werd de Nest Protect geïntroduceerd. In juni 2015 verscheen de tweede generatie van de Nest Protect. Het bedrijf is in 2010 opgestart door twee oud Apple engineers Tony Fadell and Matt Rogers. In januari 2014 kocht Alphabet Inc. (Google) het bedrijf.

Uitpakken

In het doosje vond ik: de rookmelder, het bevestigingsmechanisme en instructieboekjes. Gelukkig is de Nest bij het uitpakken al voorzien van batterijen, die je door het uittrekken van een plastic labeltje kan activeren.

 

Voordat je de Nest ophangt moet je hem configureren door de Nest app te downloaden en de Nest Protect hieraan te koppelen. Daarvoor moet je wel eerst een Nest account aanmaken. Het koppelen doe je door met de camera van je telefoon de QR code op je Protect te scannen.

Schrik niet als hij tijdens de installatie zelf zijn alarm gaat testen. Laten we zeggen dat dit een alarm is wat je niet gaat missen. Ook de vriendelijke vrouwenstem is zeer luid. De installatie wijst zichzelf. Het komt er op neer dat je hem koppelt en ook een naam geeft en een locatie toewijst. Deze informatie gebruikt hij in het geval van een brand of bij de detectie van koolmonoxide en is vooral handig als je meerdere Nests in je huis hebt hangen.

De laatste stap is natuurlijk het ophangen van de Protect. Dat is een relatief simpel klusje. Nest raadt aan om de rookmelder 30 cm van de zijmuur aan het plafond te hangen. Maar je kan hem ook gewoon aan de muur hangen. Daar is hij mooi genoeg voor. Bij mij hangt hij op de 1e verdieping aan het plafond op de plek van de oude rookmelder.

Veilig en ‘in control’

Dat is het eigenlijk. Het gekke is dat ik hoop dat ik dit mooie apparaat zo weinig mogelijk hoef te gebruiken. Ik kan dus ook nog niet zo goed zeggen hoe hij nu echt bevalt. Het genieten zit hem in dit geval niet in het gebruik maar in het veilige gevoel. Je voelt je veilig en ‘in control’ zelfs als je niet thuis bent. Via de app word je uiteraard op de hoogte gehouden van eventuele problemen. Zelfs als je niet thuis bent.

Bewegingsdetector en nachtlampje

Toch is er nog een extra functionaliteit waar je wél zichtbaar van kan genieten. De Nest heeft namelijk een gloeiende LED ring waarmee hij bijvoorbeeld aangeeft of hij goed werkt of dat er iets mis is. Je kan de Nest zo instellen dat deze ring automatisch tijdelijk oplicht als hij ’s nachts een beweging detecteert. Erg handig als nachtlampje op de overloop, bijvoorbeeld voor een nachtelijk toiletbezoek.

HomeKit en IFTTT

Er gaan geruchten dat producten van Nest, na de veranderingen in Apple’s iOS 11, in de toekomst misschien samen kunnen gaan werken met HomeKit. Toch kan ik nu ook al diverse zaken in mijn huis aan elkaar koppelen. Met een app als IFTTT kan ik bijvoorbeeld instellen dat al mijn Philips Hue lampen automatisch aan gaan in het geval van een brand. Hiermee zou je in het donker wellicht beter de weg naar buiten kunnen vinden. Ook zou ik in kunnen stellen dat mijn Philips Hue Bloom rood gaat branden of knipperen. Toch hoop ik dit nooit te hoeven zien!

Ik ben dus blij met mijn Nest Protect. Misschien krijgt hij zelfs nog wel wat broertjes of zusjes in mijn huis.