Leestijd: 2 minuten

Ik had het meesterwerk in het ‘Centre de Jardin’ gekocht in Dordrecht. Toen ik het zag was ik direct verkocht. Een echte ‘MingXing’! Ook wel bekend als de ‘Picasso van Zuid-Oost China’. En dat voor maar €150,-!

Omzichtig zette ik het kunstwerk in mijn – met modder besmeurde – winkelwagen naast wat sedumplantjes en bloempotten. ‘Deux femmes nues avec des pierres et des bols’ noemde ik het. Olieverf op canvas. Het topstuk was gelukkig ook gesigneerd door de onbegrepen Chinese meester. Het schijnt dat hij vroeger uitsmijter bij een bordeel is geweest en pottenbakker. Veel van zijn werk kwam in Nederlandse ‘Centers de Jardinage’ terecht. Onbegrijpelijk!

Een tijd heeft het in mijn appartement gehangen in het centrum van Dordrecht. Later is het meeverhuisd toen ik ging samenwonen in Oud-Beijerland en daarna belandde het in ons huidige huis. Daar heeft het een pronkplek aan de voet van ons bed. Iedere ochtend als we wakker worden kijken dus naar ‘Twee naakte vrouwen met stenen en kommen’. Mijn dag begint altijd direct goed als ik de subtiele penseelstreken van de Chinese kunstenaar bekijk. Ongelooflijk hoe hij speelde met die afbeeldingen van die blote dames in combinatie met die stenen en die kommen. Wat zou de boodschap zijn die hij daarmee uit wil dragen? Als blote dames je eten serveren dan is dat vaak steengoed? Of ligt het eten je dan juist als een steen op de maag?

Toch is mijn vrouw het kunstwerk zat. Ze heeft het op Marktplaats gezet. Onder hevig protest ging ik daarmee akkoord. Ik heb haar wel gewaarschuwd: ‘vul geen vraagprijs in maar laat de mensen bieden’. In mijn hoofd zag ik al biedingen van tienduizenden euro’s binnenkomen van het Dordrechts Museum of het Rijksmuseum. Misschien heeft Jack Ma, de STEENrijke Chinese zakenman en oprichter van Alibaba ook wel interesse? Ik ga trouwens eens Googelen of ‘MingXing’ nog leeft. Een dode kunstenaar brengt natuurlijk nog veel meer geld in het laatje.

Afijn, mochten jullie interesse hebben: bieden mag. Houd er wel rekening dat een tweede hypotheek op je huis moet nemen of de boot moet verkopen. Succes met bieden!