Leestijd: 2 minuten

Hoe heet dat bekende liedje van Dire Straits ook alweer? ‘Money for Nothing?’ Ik moest er vandaag aan denken. De humor ligt op straat. Dat weet ik allang natuurlijk! Maar geld soms ook…

Glunderende jongeman

Zojuist stond er een glunderende jongeman voor de deur van 21 die erg blij was dat ik hem iets terug kon geven wat hij verloren was. Jaja, ik weet precies hoe oud hij is want ik had namelijk zijn rijbewijs. En zijn kentekenbewijs. Én een hoop van zijn cash geld. Zijn lachende blonde hoofd kwam me ook bekend voor want die had ik ’s morgens vroeg ook al gezien op een foto.

Toen liep ik namelijk mijn vaste rondje met de hond. Op dat moment was het erg stil buiten. Ik dacht nog ‘wat een contrast met gisteravond laat.’ Want toen hoorden we tot een uur of 1 nog jongeren door de wijk fietsen en ondertussen flinke vuurwerkbommen afsteken.

Gezellig avondje drinken

Het was die ochtend lekker weer dus ik besloot wat af te wijken van mijn vaste route en een groter rondje te lopen. Even later liep ik langs een bankje wat bij de waterkant stond. Geïrriteerd keek ik naar alle troep die er onder lag. Een hoop bierflesjes en andere stille getuigen van een ‘gezellig avondje drinken’ van jongeren. Ook zag ik nog iets anders wat ik eerst niet helemaal thuis kon brengen. Het leek op mijn portemonnee. Maar dat kón helemaal niet want die had ik nog in mijn zak. Ik raapte hem op en ging er van uit dat hij leeg was. Hij bleek verre van leeg! Alles zat er nog in: cash geld en pasjes waaronder een rijbewijs en een kentekenbewijs. Op de foto keek een blonde jongen me lachend aan.

In gedachten zag ik jongelui op het bankje zitten. Het was donker en ze dronken bier. Zojuist hadden ze nog wat vuurwerk afgestoken. Eén van hen had een portemonnee in zijn kontzak die er na het derde biertje ongemerkt uit gleed. Glimlachend stak ik de vondst in mijn zak en maakte ik mijn rondje af.

Opa op Facebook

Thuis aangekomen begon ik direct aan mijn digitale speurtocht om de eigenaar van de portemonnee te vinden. Ironisch genoeg kon ik alleen de opa van de jongen op Facebook vinden. Via de ouderwetse telefoongids (online, dat wel) vond ik zijn telefoonnummer zodat ik hem kon bellen. Hij was dankbaar en beloofde zijn kleinzoon in te lichten zodat deze zijn portemonnee op kon komen halen.

Geldwagen omgekieperd?

Een paar uur later liep ik weer een rondje met de hond. Net als die ochtend besloot ik om een stukje van mijn route af te wijken. En ja hoor! Toen ik langs wat bosjes bij een voetbalveldje liep zag ik weer iets raars op de grond liggen. Iets wat daar niet thuis hoorde. Ik herkende het direct: een krakend vers briefje van 5 euro! Even keek ik om me heen of ik niet voor de gek werd gehouden. Nee dus. Daarna pakte ik het briefje snel op en liet ik het in mijn zak glijden. Als een speurhond heb ik nog even verder gesnuffeld in de omgeving. Misschien is er vannacht een geldwagen omgekieperd en zijn er wat bankbiljetten door de wijk gewaaid? Dat bleek niet het geval.

Moraal van dit verhaal? Dat zijn er dit keer meer. Ten eerste: je bent een rund als je met vuurwerk stunt. Verder: drinken met vrienden kost je veel geld. Tot slot: een hond kost niet alleen maar geld maar levert soms dus ook iets op. Drie keer raden wie morgenochtend weer de hond gaat uitlaten?