noten
Leestijd: 2 minuten

We eten allemaal graag noten. Terecht! Want de gezonde eigenschappen van noten zijn al lang bekend. Maar weten we eigenlijk wel wat we eten? Kijk, dat een kokosnoot geen echte noot is, dat is algemeen bekend. Het is namelijk een steenvrucht. Zo! Dat was alvast een gratis feitje.

Maar wist je dat veel ‘noten’ die we eten eigenlijk geen noten zijn, maar zaden? Of zelfs peulvruchten? Zo zijn er nog veel meer feiten over noten die niet algemeen bekend zijn. Na het lezen van dit blog kan je de show stelen als een echte notenexpert op het eerstvolgende verjaardagsfeestje waar de nootjes op tafel staan.

Vijf voorbeelden van dingen die je nog niet wist over noten:

1. Noten zijn letterlijk de voortplantingsorganen van een boom.

Ze dragen de biologische essentie in zich die nodig is om de volgende generatie bomen te ontwikkelen. Fascinerend! Het zijn kleine krachtige pakketjes met een enórme voedingswaarde. Ze bevatten veel goede vetten. Daarom hebben we vaak aan een handje noten al genoeg om onze honger te stillen. Dat maakt ze de ideale snacks.

2. Is het je wel eens opgevallen dat de walnoot qua structuur lijkt op hersenen?

Misschien is dat met een reden. Het eten van walnoten heeft namelijk gunstige effecten op je hersenen. Ten eerste zorgt het eten van walnoten er voor dat de hoeveelheid melatonine in je bloed toeneemt. Melatonine reguleert de slaap-waak cyclus en zou bescherming kunnen bieden tegen de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Ten tweede hebben walnoten een hoge concentratie Omega 3s wat ook een gunstig effect heeft op de gezondheid van je hersenen.

3. Wist je dat de schil van cashewnoten giftig is?

Een gif wat ernstige huidirritaties kan veroorzaken? Daarom zien we eigenlijk alleen maar gepelde cashewnoten in de winkels. Cashewnoten zijn minder vet dan andere noten. Terwijl ze toch heel smaakvol zijn. Ook bevatten ze veel vezels, magnesium en ijzer.

4. Open en gesloten pistachenoten worden in de fabriek van elkaar onderscheiden door middel van geluid.

Een gesloten pistachenoot maakt een ander geluid dan een open pistachenoot als deze valt op een blokje staal. Aan de hand daarvan kan met grote nauwkeurigheid worden nagegaan of de noot open of gesloten is. Handig! Pistachenoten zijn trouwens verre familie van de cashewnoten. Alleen hebben ze zich zo aangepast dat ze beter tegen droogte kunnen dan hun verre neefjes.

5. Pinda’s zijn geen noten.

Het zijn peulvruchten. De pindaplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid. De grootste producenten van pinda’s zijn China, Israël, de Verenigde Staten, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika.

Denk hier eens aan als je weer eens gedachteloos een handje noten in je mond stopt. Ik garandeer je dat je er meer van zal genieten! Blijf ons volgen voor meer blogs over noten.